torstai 7. kesäkuuta 2012

minä luulen tietäväni, miltä marilyn monroesta tuntui


Järkyttävä tulos: Lähes kaikki tytöt haluavat laihtua

Kuva: REUTERS/Max Rossi
06.06.2012 10:41 Lähes kaikki suomalaiset teinitytöt haluaisivat olla nykyistä laihempia. Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) tekemä kysely paljasti, että tytöillä on suuria vaikeuksia hyväksyä itseään sellaisina kuin ovat.




MLL:n kyselyyn vastanneista tytöstä 73 prosenttia oli tyytymättömiä omaan vartalotyyppiinsä. Lähes 90 prosenttia toivoi olevansa hoikempia. Lisäksi yli puolet oli muuttanut tapojaan ulkonäkönsä takia.

Verkkokyselyyn vastasi 4 300 tyttöä, joiden ikäryhmä oli 15–18-vuotta.

– Sairaalloista laihuutta ei silti ihannoitu. Esimerkiksi mallien vartalotyyppi miellettiin itselle epärealistiseksi, tutkimuksen tekijä Mari Laakso kertoi tiedotteessa.

Median, kuten internetin ja television välittämillä kuvilla oli yhteys tyttöjen kehonkuvaan. Mitä enemmän tyttö vertasi itseään median naisiin, sitä tyytymättömämpi hän oli ulkonäköönsä.

Tytöt osasivat toisaalta lukea mainoksia kriittisesti.

Suuri osa tytöistä oli käsitellyt myös omia kuviaan ennen niiden julkaisemista netissä. Vastausten perustella nuoret toivoivat, että esimerkiksi lehdissä mainittaisiin, jos kuvia on manipuloitu.

Kyselytutkimus osoitti, että kielteinen kehonkuva on voimakkaasti yhteydessä heikkoon itsetuntoon. Itsetuntoa vahvistaa omanikäisiltä saatu hyväksyntä ja vanhempien huolenpito.
Taloussanomat
Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen-lisenssillä.




Tästä ei tule mitään. Yllättyivätkö ihmiset muka tosissaan saatuaan tietää, että nuoret naiset kärsivät ulkonäköpaineista? Kukapa ei kärsisi, kun jokaisesta asiasta tehdään nykyään ongelma; jokainen piirre, tyyli tai hiuslaatukin on nykyään jotenkin rinnastettavissa väärään. Kukaan ei ole enää tyytyväinen itseensä, ja koska kaikki ovat katkeria ja epävarmoja, katsellaan myös muita katkerasti ja virheitä etsien, mikä johtaa loputtomaan vertailuun ja huonojen puolien hakemiseen. Toi voisi olla ihan nätti, jos sillä olisi sirompi nenä. Kato ton polvia, ihan kamalat. Ton iho on hirveessä kunnossa ja katso ton toisen tukkaa. Onneksi mulla ei sentään ole tollaisia jenkkakahvoja.
En tiedä, milloin ihmisistä tuli näin julmia, armottomia toisiaan kohtaan. Kenties ne, joilla omasta mielestään oli kaikki muita paremmin, kokivat oikeudekseen alkaa moittia ja heikentää muita omaa egoaan ja ihanuuttaan korostaakseen. 
Minkäänlainen ei saisi enää olla. Laihduttaminen on "väärin", mutta ylipaino on vielä pahempi. Syömistä rajoitetaan, mutta syömättömiä katsotaan kieroon. Laiska ei saa olla, mutta ylisuorittajista ei tykätä. Omia hyviä puoliaan ei saa korostaa tai leimautuu itserakkaaksi. Vaatimatonkaan ei saa olla. Ei surullinen. Liika iloisuus ärsyttää ihmisiä. Tunteita ei saa näyttää, mutta toisaalta käsketään näyttämään tunteet. Kukaan ei kuitenkaan tahdo nähdä julkista imeskelyä tai lepertelemistä. "Angstaajatkin" herättävät vihaa ja vittuuntuneisuutta. 
Kiroilusta ei tykätä, mutta kirjakieltä ei saa puhua. Murteet ovat junttimaisia ja stadin slangia haukutaan. Kukaan ei tahdo olla maalaisjuntti tai ylpeile olevansa pikkukaupungista, mutta espoolaisia ja ruotsinkielisiä halveksitaan snobeina. Ei saa olla liian älykäs, eikä älykkyydestään saa tehdä suurta numeroa. Onko muka söpöä väittää, että Kiina on USA:n pääkaupunki? 

Pukeutuminen on väärin, oli sitten millaiset vaatteet tahansa. Liian arkisille ja kuluneille vaatteille muljautellaan silmiä, "hienostelijoita" katsotaan pahasti, ja tavan farkuissa ei saa mennä edes työhaastatteluun. Hiusten liikaa laittoa pidetään turhamaisuutena ja takkuja järkyttävinä. Lyhyet hameet leimataan hetkessä lutkaksi ja pitkät mummoksi.
Liian nuori mies on väärin ja vanhemman miehen motiivit kyseenalaistetaan. Mitään ei saisi olla, mutta kaikkea pitäisi olla. 
Eikö sinulla todellakaan ole facebookia? Minulla on tätä vasta kahdessa eri värissä. Minä en ainakaan osta autoa.

Milloin meistä tuli tällaisia? Milloin ihmiset eivät enää saaneet olla sellaisia kuin olivat? Miksi täytyi alkaa tuomitsemaan muiden valintoja; elämää, puolisoa ja ulkonäköä. Oliko jonkun huulipunan käyttö, oli se sitten liian tummaa tai vaaleaa, todellakin itseltä pois? Oliko Maijan 5 vuotta vanhempi mies muka niin paha asia. Milloin siitä tuli noloa, jos ei omistanut tietokonetta tai jaksanut laittaa hiuksiaan. Milloin alettiin mulkoilla pahasti, jos liikkui keskustassa verkkahousuissa ja milloin se alkoi olla muilta pois, jos joku toinen kulki laittautuneena. Milloin tällaiset asiat alettiin kokea uhkana? 

MLL:n tutkimus. 90 % teinitytöistä haluaisi olla laihempia. Yllättyikö joku muka? Kuinka moni aikuisistakaan ei haluaisi? Monenko teinitytön kotona tuskaillaan ikuisuusdieettien ja karppaamisen kanssa. Kuinka moni ylipainoinen on muka alunperin kiusannut laihaa ja kuinka moni laiha on haukkunut muita.
Tämä ei ole ollut mikään uusi ilmiö, ei mikään ohimenevä trendi. Laihat ovat in, lihavat out; ja siitä kaikki laihat muistavat pitää huolen. Kyllä minä itsekin muistan ajatelleeni olevani lihava. Inhosin vatsaani ja reisiäni, jätin aamiasen välistä ja välttelin peilejä. Painoin alle 40 kiloa ja olin 12-vuotias. Tahdoin laihtua. Olla kauniimpi, tahdoin pystyä hallitsemaan edes jotain.

Sittemmin olen tajunnut, ettei minulla ole syytä laihduttaa. Laihuuden, ampiaisvyötärön ja jatkuvien mainosten tuputtaminen riittää siihen, että jo 12-vuotiaat ja sitä nuoremmatkin alkavat pitää itseään vääränlaisina. Teinityttöjen lisäksi 90% muistakin ikäryhmistä löytävät itsestään jotain parannettavaa. Minäkin. En tuskin koskaan tule olemaan tyytyväinen, kiitos median ja kaunismallisten mainosten, ja sen, että täydellisen sileän ihon omaava langanlaiha diiva valittaa viereisessä pöydässä ihonsa olevan hirveässä kunnossa. 
Se saa minut ajattelemaan, jos hänen ihonsa on hirveä, mitä omani sitten on. Se saa masentumaan, inhoamaan sellaisia ihmisiä, jotka puheillaan latistavat tarkoituksella muiden itsetuntoa omaa täydellisyyttään esiin tuodakseen ja kehuja kuullakseen. Nämä ihmiset muodostavat sen 10% niistä, jotka ovat itseensä tyytyväisiä, mutta joidenka minä väitän, enemmän tai vähemmän vaikuttaneen muiden 90%:n epävarmuuteen ja ahdistukseen. 
Eivät ne paineet itsestään ole syntyneet, vaan aina jonkin/jonkun muun aiheuttamana.




2 kommenttia:

  1. Wautsi ! Kiitos näkemyksistäsi. Eksyin ihan vahingossa sivuillesi kun etsin kuvia Marilynistä. Ihmiset korvaavat psyykkisiä ja sosiaalisia puutteitaan keskittymällä ulkonäkönsä paranteluun. Laiduttaminen tuo kontrollin tunteen ja järjestystä monelle tähän sekavaan nykypäivän maailmaan eksyneelle. Avioerot on täysin arkipäiväinen juttu. Miehet lähtevät kotoa ottavat nuoremman ja kauniimman, jos vain rahkeet riittävät - se on heillä luonnossa. Evoluution periaate on, että miesten täytyy hedelmöittää naisia ja naisten kantaa huoli omistaan.. Kun isä sitten lähtee kotoa, jos on siellä koskaan ollutkaan, jää lapselle a) särkynyt kuva parisuhteesta b) lapsella on ristitiriitainen suhde isäänsä.. ellei isä pidä tarpeeksi yhteyttä. Tämä näkyy nuorten tyttöjen särkymisenä, poikien holtittomana käytöksenä. Surullista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle kommentistasi! Ja tuo mitä sanoit on kyllä täysin totta, niin surullista kuin se onkin. Ja valitettavan yleistäkin nykyään..

      Poista