torstai 7. maaliskuuta 2013

Naiset penkkiurheilijoina

Minusta tuntuu, että penkkiurheilijoina naiset jakautuvat kolmeen kastiin: niihin, jotka eivät tiedä katsottavasta lajista mitään (eivätkä välitäkään tietää), niihin, jotka eivät hekään tiedä mitään, mutta joiden mielestä se on "söpöä/ihkua" ja niihin, jotka ovat tietävinään urheilusta kaiken. 

Ainakin mua itseäni vituttaa, jos jonkun jätkäpuolisen kaverin muijanpuppeli jatkuvasti kyselee koko futismatsin ajan "mitä toi nyt niinku tekee?" "miks toi juoksee?" tai "miks toi potkas tota palloo ja toi toinen huitoo jotai?" 
Ei minua ainakaan innosta selittää koko pelin ideaa ihmiselle, jota ei koko laji itsessään selvästikään edes kiinnosta, vaan joka on mukana vain, koska on raahautunut siippansa mukana messiin. Eikä kukaan kesken ottelun jaksa ruveta vääntämään jokaista sääntöä ja tapahtumaa: että sitä palloa niinku kuuluu potkaista ja ihmiset buuaa siks, että vierasjoukkue ("ai niinku mikä? Miks noilla toisilla on valkoset paidat?") teki maalin. ("Häviskö nää nyt niinku? Siis nää punapaitaset vai?")

Toki vielä vituttavampaa on, että joku oikeasti esittää tyhmempää mitä on. Paulapirkkobirgittaahan (ja muita muijanpuppeleita) pahempia ovat ne, jotka tekevät feikistä tyhmyydestään vielä isomman numeron. Paulapirkkobirgittoihin näillä on se ero, että ensiksi mainitut eivät oikeasti tiedä mitään, ja kaikki "mitä toi ny tekee":t eivät ole teeskenneltyjä, mutta feikkaavat likat puolestaan kerjäävät jätkien huomiota ja jotain ihme "söpöys"pisteitä tyhmää esittämällä. Jos mä olisin jätkä niin kyllä mua vituttais selittää joka likalle, että se tyyppi joka tuolla maalin välissä riehuu on sellanen, joka yrittää saada torjuttua maalit. Ai mikä maali? No se tulee, kun toi pallo, niin just toi pallo, menee niinku sinne eikä se pystyny estää sitä.

Mutta usein syy, miksi sen luokan naikkoset käy peleissä on usein miesten iskeminen. Joko pelaajien tai sitten niiden, joiden kanssa/seuraan ne ovat tulleet. Mutta ei niitä pelaajia ainakaan sieltä katsomosta asti saa pokattua.. "Siis onks toi nyt niinkyu jostain tampereelta vai kummassa toi niinku pelaa ku sillä on eri värinen asu mitä noilla muilla? Uu onkoha se varattu???"

Hihihih niin fantsua kuunneltavaa, jos tällainen naikkoskaksikko sattuu siihen oman penkin taakse pölisemään koko pelin ajaksi. On meinaan aika ketuttavaa kuunnella 20 x 3 min. +erätauot jotain ihme lätinää ja paskanjauhantaa siitä miten sexy perse numerolla 3 on, tai miten ihana toi 7 ja 17 on. Väliin tietenkin jotain ihme vikinää siitä, miten täydellistä heidän elämänsä numeroiden 7 ja 17 tyttöystävinä olisi. Johon mä muljauttelen silmiäni ja mietin, etteivät noi naikkoset tiedä jääkiekkoilijoiden oikeasta elämästä mitään. Mutta antaa niiden ihmeessä haaveilla. Ei sitä elämää sieltä katsomosta käsin muutenkaan saavuteta.

Ja onhan sekin ymös vituttavaa, jos joku on niin pätevinään koko ajan. Selittää ulkoa kaikki säännöt ja linjaukset ja pillinkäytön alkeet ja käsimerkit ihan vain todistaakseen tietävänsä ne. Läpisee pelaajasiirroista, -budjeteista ja mistä milloinkin tehdäkseen vaikutuksen muihin. Mutta joo, vaikka sä tietäisitkin mikä se paitsio on tai mitä karvaaminen tarkoittaa, ei siitä tarvitse tehdä mitään suurta showta. Mun korvaan ainakin särähtää falskius, jos joku rupeaa luettelemaan Benzeman junnuseuroja tai pistetilastoja viime vuosilta. Toki kaikki lukee wikipediassa ja on ihan jokaisen oma asia, kuinka niitä tietoja käyttää.

Typerää vakuutteluahan se on, että kyllä mä nää jutut tiedän. Et joo, sä tiedät jääkiekosta nyt kaiken pienen wikipedioinnin tai "kokemuksen" kautta. Koska sun ex pelasi junnuvuosinaan lätkää, sä olet nyt itse joku professional asiantuntija? Kieut paitsiota ja korkeaa mailaa vielä 5 min sen jälkeenkin kun koko muu poppoo ja tuhatpäinen yleisö on hiljennyt, ja ihan vain siksi, että tosiaan tiedät mikä se paitsio on. Ja mä veikkaan, ettei ketään kiinnosta kuunnella turhaa pätemistä Italian alasarjoista tai mestiksen sarjataulukoista vuodelta 2008. Ihmiset tahtoo keskittyä siihen peliin, eikä siihen että joku random eukko kiekuu Serie A.n ottelutuloksia keskellä Jyp-HPK-ottelua. Ja vaikka ei olisikaan keskellä ottelua, ei kukaan silti jaksa kuunnella sellaista lätinää, joilla "mä niin teen vaikutuksen" miehiin, jotka sattuvat kuulemaan hänen serie a /la liga -juttunsa. Mutta jos kysyy pätijän lempipelaajaa Milanista, ei yhtäkkiä saakaan vastausta. Jos kysyy, montako maalia se peltonen/whoever siellä Calgaryssä sitten tekikään, ei tulekaan vastausta, koska tietämys loppuu. 
Tietämys jalkapallosta esim. rajoittuu juuri siihen, että "Ronaldo on siellä Madridissa" ja Saku Koivu oli ainakin joskus jenkeissä jossain ankkajutussa. Vai olikohan? Mutta jos vastaus nyky-Liverpoolin parhaaksi pelaajaksi on Wayne Rooney, se kyllä riittää kertomaan minulle kaiken oleellisen. Kuten kaikille niillekin miehille, jotka ko. lajista mitään tietävät.

Ja sekin on äärimmäisen ärsyttävää, puhua mistä tahansa joukkueesta "me"-muodossa: "me voitettiin hpk. me hävittiin 1-2. jos me voitetaan seuraava peli niin me voidaan päästä finaaliin."
Koska kyllä se edelleenkin on mun mielestä niin, että ne voitti ja et ole yksi niistä, jotka sen voiton eteen jotain teki.

Mutta en mä ymmärrä, miksi miesten takia pitää esittää mitään? Omissa silmissään on ehkä hirveän fabulous ja cute, kun 10:nnen kerran kysyy Ronaldon peliseuraa tai "mitä toi nyt tekee", mutta se, kuinka moni tästä oikeasti viehättyy/ajattelee, että "vähäks söpöö kun mä selitän tän jo kymmenennen kerran" on jo eri asia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti